Wereld Gerechten

Wereld Gerechten

Miss tajine laat je de wereld proeven van culturen. Door middel van onze gerechten ervaar jij elke maand een nieuw stuk van deze wereld.

Mole experience Oaxaca

Zomer 2022

Wereld stoof uit Frankrijk

Juni 2022

Voor iedereen is de Boeuf Bourgignon, een gerecht dat net zo beroemd is als de andere Franse klassiekers zoals de Ratatouille of de Coq au vin.
Dit typisch Franse gerecht vindt zijn oorsprong in de provinciale Bourgogne waar de gewaardeerde Charolaise koeien beroemd zijn om hun uitstekende rundvlees. De provincie staat ook bekend om zijn uitzonderlijk goede wijn, en het historische gerecht is dan ook een combinatie van deze twee specialiteiten.De Boeuf Bourgignon dateert uit de Middeleeuwen en begon als boerengerecht. In die tijd was langzaam koken populair op het platteland omdat het goedkoop en vullend was. Het is ook een veilige en grondige manier om taaiere stukken vlees te bereiden die anders verloren zouden zijn gegaan.
In de loop der eeuwen is dit gerecht geëvolueerd van een boerengerecht tot een typisch Parijse bistroschotel, en is het nu een bijnaam van de Franse keuken.
Voor mij, als kind opgroeiend in Parijs en al mijn vakanties doorbracht in Bourgondië, is me geheugen gevuld met de bijzondere geur van een goede Boeuf Bourgignon… Het gerecht is nog lekkerder als het de dag erna wordt gegeten!Smakelijk en veelzijdig, onderscheidt dit gerecht zich door zijn eenvoud, diversiteit en rijkdom aan smaken, die de smaakpapillen van jong en oud zullen bekoren!

 

 

 

 

 

 


 

Iftar

April 2022

Deze maand is voor de moslims de Ramadan begonnen (vastenmaand). Dat wil zeggen dat moslims tussen zonsopgang en zonsondergang niks mogen eten of drinken. Het is ook een periode van bezinning waarin je je ziel reinigt en dankbaarheid toont!

Zodra de zon onder gaat mag er weer gegeten en gedronken worden. Deze maaltijd wordt Iftar genoemd.
Miss Tajine heeft de maand van de Ramadan elke week een andere Iftar maaltijd die bestaat uit een soepje een tajine gerecht en een lekker zoetje voor na het eten. Je kan deze maaltijd van te voren bestellen zodat wij het bij je thuis kunnen bezorgen of een plekje reserveren aan tafel voor een lekkere maaltijd. Of je geeft iemand een maaltijd cadeau. Wil je weten wat er deze week op het menu staat? Bel ons en dan weten wij ook hoeveel wij moeten maken.

 

 

 

 

 

 


 

Wereld stoof uit Marokko

Maart 2022

 

Mijn naam is Rachida Ennahachi en ik ben woonachtig in het mooie Zeist. Het leek me leuk om een typisch Amazigh gerecht klaar te maken voor Miss Tajin. De naam van het gerecht is trith en ook wel bekend in het Arabsich als rfissa. Het wordt traditioneel geserveerd met kip, linzen en fenegriek zaden (tifiḍas in Amazigh, helba in het Arabisch), msemmen en de mix van ras el hanout .
Wanneer ik een Marokkaans gerecht klaarmaak waan ik me in het Rifgebergte en herbeleef ik de geuren en kleuren van de momenten die ik tijdens mijn vakantie in de Rifgebergte ervaarde. Als 12 jarige maakte ik mijn eerste Marokkaanse maaltijd tijdens vakantie in mijn geboortedorp. Dit bestond uit een tajine maaltijd met aardappels en groente. Ik kan me nog heel goed herinneren dat mijn opa zeer onder de indruk was van mijn kookkunsten. Sindsdien ben ik vaker bij mijn moeder in de keuken gaan staan om mee te kijken wat zij zoal klaarmaakt.
Trith is een specialiteit die vaak wordt bereid na de bevalling om zo de moeder weer op krachten te laten komen. Omdat trith zeer voedzaam is, snel verzadigd en het gebruik van fengriek zou het de moedermelk bevorderen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

Wereld stoof uit Ecuador

Februari 2022

When you talk about origins, you have to consider your roots and culture, art and costumes because they are what shapes you. I’m the son of an
Ecuadorian mother and a Venezuelan father, but on this occasion I will honor the cuisine from my mother’s land: Ecuador. More specifically the Andes region. Since I was a little kid, always visited my family in the town of Riobamba and tried all the food of that great place that has, in my humble
opinion, the best food that I ever tasted. In the cuisine, there is a very under-estimated fella, we will have a protagonist which is the potato. Other Secondary that will go with it, are peanuts, chillies and avocados (all whose origin is the Andes region). The recipe that I will use for the
“LLapingachos” (originated 60 kilometers away from Riobamba) and the “Seco de Chivo” are the ones from my grandmother, which of course, are her
signature dishes.

With Inca’s cooking techniques, local and foreign ingredients, we will serve you Locro de Papa (potato soup)-avocado and cheese-, Seco de Chivo (Lamb stew) with Llapingachos (potato patties) in Salsa de mani (peanut sauce) and Aji Criollo.

In the land that adopted potato as her own (The Netherlands) with the land that gave it birth (The Andes – Ecuador), we are pleased to present you this ingredient in ways that natives from the Americas have been eating them for centuries and to honor the person that I love the most, Rosa Colina

 

 

 

 

 


 

 

 

 

Wereld gerechten uit Caribbean

Januari 2022

Zon, zee, strand, wuivende palmbomen, cocktails en heerlijke stoof gerechten. Het is er allemaal in het Caribisch gebeid. De geschiedenis van de Caribbean heeft een oorsprong uit een mengelmoes van culturen. Dit zie je terug niet alleen in de taal, muziek en mentaliteit maar ook in het eten.

Laat mij je verrassen met heerlijke gerecht en dompel je even onder in de Caribbean.

 

 

 

 

 

 

 

 


November 2021

Hallo allemaal,

Mijn naam is Luz de Los Reyes en ik woon in Nieuwegein, maar oorspronkelijk kom ik uit de Dominicaanse Republiek.
Eén van de meest bekende en favoriete gerechten van de Dominicanen is: ‘La Bandera’ (de Vlag), een gerecht met rijst, bonen en gestoofd (rund) vlees.
Gestooft vlees (Carne Guizada) is heerlijk in combinatie met witte rijst of Moro (gekookte rijst met bonen). Om het gerecht compleet te maken eet je dit met een frisse salade, gefrituurde banaan en een
advocado.

Ik hoop dat jullie allen genieten van dit gerecht zoals wij Dominicanen doen!

Buen Provecho! (eet smakelijk!).

 

 

 

 

 

 

 

 


Wereld gerechten uit Nederland

Oktober 2021

Lieve mensen,
Ik zal me eerst even voorstellen ik ben Linda en woon in Utrecht.
Miss Tajine heeft aan mij gevraagd of ik een Nederlands recept wil delen dat voor één maand op de kaart van miss Tajine komt te staan.
Nu zijn er natuurlijk veel stamppotten in Nederland die ik ook heel erg lekker vind maar ik heb na veel wikken en wegen gekozen voor een gerecht dat mijn moeke altijd voor mij maakte namelijk: Moeke’s toofpot (rundvlees stoof pot bereid met bier, ontbijtkoek en kriektjes)
Ik hoop dat jullie er net zo lekker van zullen smikkelen als dat ik dat altijd doe!
En laat het ons even weten als je lekker hebt gegeten…

 

 

 

 

 

 

 


Wereld gerechten uit Indonesië

September 2021

Hallo ik ben hesti ik kom uit Java, Indonesië.  Als Indonesisch woonachtig in Nederland mis ik het Indonesische eten erg en sindsdien ben ik begonnen met koken. Gelukkig zijn veel Indonesische kruiden hier makkelijk te vinden.  Deze maand deel ik voor Miss Tajine mijn favoriete gerecht dat mijn moeder meestal kookt tijdens het offerfeest: rendang in javaanse stijl die noemt kalio rendang en gulai nangka (jackfruit) dat meestal samengaat met rendang. Eet smakelijk