Wereld stoof uit Marokko


Mijn naam is Rachida Ennahachi en ik ben woonachtig in het mooie Zeist. Het leek me leuk om een typisch Amazigh gerecht klaar te maken voor Miss Tajin. De naam van het gerecht is trith en ook wel bekend in het Arabsich als rfissa. Het wordt traditioneel geserveerd met kip, linzen en fenegriek zaden (tifiḍas in Amazigh, helba in het Arabisch), msemmen en de mix van ras el hanout .
Wanneer ik een Marokkaans gerecht klaarmaak waan ik me in het Rifgebergte en herbeleef ik de geuren en kleuren van de momenten die ik tijdens mijn vakantie in de Rifgebergte ervaarde. Als 12 jarige maakte ik mijn eerste Marokkaanse maaltijd tijdens vakantie in mijn geboortedorp. Dit bestond uit een tajine maaltijd met aardappels en groente. Ik kan me nog heel goed herinneren dat mijn opa zeer onder de indruk was van mijn kookkunsten. Sindsdien ben ik vaker bij mijn moeder in de keuken gaan staan om mee te kijken wat zij zoal klaarmaakt.
Trith is een specialiteit die vaak wordt bereid na de bevalling om zo de moeder weer op krachten te laten komen. Omdat trith zeer voedzaam is, snel verzadigd en het gebruik van fengriek zou het de moedermelk bevorderen.